Sunday, January 8, 2012

inai Rani nail henna

skrg aku tengah pakai inai.. tiba2 dapat ilham nak post benda ni 

ini adalah serba serbi pengetahuan lack aku pasal inai

Inai asalnya dr daun pokok inai..ceihh! tu budak 3 tahun pon tahu.. kekuasaan Allah.. kalau daun inai itu ditumbuk atau dikisar, dan diletakkan di kuku-kuku jari, ia akan bertukar warna oren kemerah-merahan.. menurut makcik aku.. kalau nak memekatkan warna inai ni kepada merah pekat, kenalah blend or tumbuk bersama kayu arang.. dan letak sedikit nasi..ekk.. mybe bertujuan untuk pekatkan kot..nasikan jenis stick n melekat2.. wallahualam.. try tak merah mana pon.. result pon lebih kurang sama je..



Inai terkenal di Negara timur tengah seperti arab saudi, pakistan, iran, messir, turki n so on… termasuk india.. inai selalunya dipakai oleh bakal pengantin apabila ada majis perkahwinan atau pertunangan.. ikut majlis jugak lah.. nampak sweet je.. tp sekarang.. inai ni boleh pakai pada bila2 masa sahaja oleh sesiapa saja.. memang lah.. xde undang-undang yang kata inai ni boleh dipakai oleh orang yang berdarah manis..(pengantin) je..



Tp sekarang zaman dah canggih.. org sekarang x pakai lagi dah inai yg nak petik  dari pokok.. nak tumbuk2 lah.. leceh lah.. belum termasuk lagi kalau comot dah x leh nak hilangkan..nak hilangkan pun kena ambil masa.. nak kena tonyoh kuat2 pakai air paip.. (tp style aku.. kalau comot cepat2 aku tonyoh dengan kain sapu tangan pakai air panas..hilang terus..) lagi 1 kalau guna inai tradisional ni nak kena tunggu berjam2 lamanya untuk menghasilkan warna merah yang lebih pekat..mungkin memakan masa setengah hari, tak pon 1 malam.. dpt kita tgok situasi sebegini pada bakal pengantin dimalam sehari sebelom perkahwinan.. ohh tidak.. zaman sekarang dah canggih, orang sekarang serba pemalas and serba serbi nak pantas.



Sekarang orang pon dah pandai.. nak pakai inai beli je inai instant kat kedai mydin.. x pon dekat tepi2 jalan dekat kl ni ramai org buat bisness inai lukis.. mmg salute tabik spring kat diorang.. berbakat dan pandai seni ukir halus.. sangat cantik.. I looooiiiikkkkkkeeeee!

     taaa daaaa... inilah Rani Nail Henna

Bestnya pakai inai instant ni x payah tunggu lama-lama.. pkai seminit  pon dah boleh nampak  kemerahannya dan kecantikannya.. ia juga tidak melecehkan serta tidak comot.. sebab inai instant ni liquid dia jenis pekat n letak dalam tiub.. secara tidak langsung memudahkan si pemakai selain menjimatkan masa.. lepas ½ jam dah boleh bilas and boleh buat kerja.. tp kalau nak memekatkan lagi warna merah inai ni, kena tunggulah sampai inai tu kering.. maybe ambil masa lama sikit.. 1 jam mungkin..

perghh.. mcm tangan pontianak.. tunggu baham mangsa.. aummmm



see the result.. merah dan cantik je inai Rani nail henna neh..




  merahnya.. seram plak tgok tangan sendiri.. mcm pon..



hmm.. klu ada kelebihan mesti ada kekurangannya ye dok..ok yang lacknya pasal inai instant ni..                                                                                                                                            
Kita x tahu bahan apa yang terkandung dalam inai ni.. adakah ia bercampur bahan dari sumber yang halal.. adakah ia benar-benar halal.. and yang paling membimbangkan.. bolehkah inai ni boleh dibawa sembahyang dan kalau mandi wajib sah atau tidak??? For sure aku rasa was-wasjuga nak pakai inai ni walaupon dah banyak kali aku pakai n tgh pakai pon.. ..hahaha

senarai-senarai  was2 aku tentang inai instant ni adalah..
-         Warnanya yang sangat merah kehitam-hitaman. Inai asal x merah mana pon..

-         Cepat bertindak balas… ececeh.. maksudnya cepat bertukar warna merah.. (baca betul-betul.. merah bukan marah)
-
-        No halal logo on the pack.. walaupon inai ni tertera tulis ‘made in arab Saudi’..

-        Tu je.. list x byk pon.. (ceihh.. cakap was-was tapi pakai juga aku nih.. apa pon x boleh)


Lagi satu inai hitam.. rasa inai hitam ni pun popular juga tahun lepas.. ramai remaja dan gadis2 memakai inai hitam ni..lelaki pon ada pakai juga tau.. termasuk kakak aku.  X tahu lah mcm mana diorng boleh produce inai hitam.. adakah dorang blend inai dgn kayu arang dgn kuantiti yg byk??? atau blend dgn crayon hitam?? Atau menggunakan pewarna dari sumber-sumber yang haram?  Wallahualam.. aku pon x berani nak kata lebih and nak pakai inai hitam? Oh plesss.. x nampak sweet pon.. bg aku org yg pakai inai hitam ni tak nampak serinya..for true.. sbb color dia dah ler hitam dan kalau si pemakai itu berkulit gelap lagilah x sesueiii..warna hitamnya jenis x cantik..rasanya mybe sebab tahun2 lepas fesyen gothic sangat popular.. so melengkapkan imej gothic itu dengan memakai inai hitam.. menggantikan black nail colour.. 


Kesimpulannya.. ketahuilah dari mana sumber inai yang anda pakai sekarang.. senang2 pakai je cara tradisional..pi petik daun inai.. blend sendiri.. x de syak wasangka terus..but at least minta kebenaran dululah dari tuan pokok inai tu.. klu pokok sendiri x der ler nak mintak kebenaran.. kata pun pokok sendiri.. ko nak tebas pon boleh.. pokok sendirikan.. senang  aku x yah mintak kebenaran sbb kat kampong nenek aku dah tanam pokok inai tu sejak aku kecik.. sampai skrg masih utuh lg pokok tu walaupon dah byk ‘rambut’ dia yang  gugur.. 


Sekian.

9 comments:

  1. Tapi, inai Rani cantik! I pun suka pakai inai Rani ni, hehe. Tapi kan warna dia cepat pudar la. So, kena apply lagi satu coat sebab tak mahu kasik jari jemariku nampak huduh dengan inai yang sudah luntur, hehe. :P

    ReplyDelete
  2. mana nak beli rani nail henna ni^^

    ReplyDelete
  3. Susah nak dpt yg jenama Rani ni kat Malaysia. Baru blk dr umrah borong sampai 4 kotak. Harga x bley kurang..SR20 sekotak isi sedozen. Jenama lain bley kurang sampai SR 15 ngan kuantiti yg sama. Siap ada yg tiru jenama jd Rami.

    ReplyDelete
  4. dekat mydin banyak..yang tiub besar baru rm2.90..yang kecik xprasan lak harga..

    ReplyDelete
  5. Stok susah dpt.. Ni..

    ReplyDelete
  6. Kotak inai tu mcm mna?
    Bleh upload gmbr kotak tu x?
    Ade beli jenama Rani tp jadi warna oren..kotak tu warna hijau.
    Jenama Rani ada banyak jenis. .
    Confuse plak.

    ReplyDelete
  7. Inai rani ni berape lame sis?

    ReplyDelete
  8. Rani yg dekat mydin x srupa mcn inai rani mekah.. yg mekah lebih cantek..

    ReplyDelete